Cykolozóny, smíšené cyklopruhy a cyklochodníky pro Olomouc

Please sign in to vote.

Added by Racek (Vladislav Raclavský)

Ahoj všichni, před zítřejším opětovným projednáním analytické části "Plánu udržitelené městské mobility" (viz https://www.facebook.com/spokojenaolomouc/) jsem se VYPROVOKOVAL k následujícímu:

Novela zákona dává možnost zřizovat cyklozóny (cykloulice), pruhy pro cyklisty mohou zužovat pruh pro automobily nad rámec dřívější normy, a na vybrané chodníky lze umožnit vjezd cyklistům.

VYUŽIJEME TUHLE ŠANCI?

Otevírá se možnost propojit stávající cyklostezky tam, kde to pořád z důvodů norem nebo jiných překážek nešlo, nebo to bylo drahé. Proto jsem dodělal svůj dřívější PRACOVNÍ návrh nových cyklozón, cyklopruhů a cyklochodníků pro Olomouc a zvu každého k diskusi o jednotlivých navržených řešeních. Komentovat je možné pod tímto textem, nebo v rámci projednávání Plánu udržitelné městské mobility, nebo mi poslat mail na rac@volny.cz.

Návrh je možné stáhnout ve formátu PDF zde:

https://drive.google.com/file/d/0B4B-mXamDcENbnBzNDdwckVESms/view?usp=sharing

V Olomouci 7.6.2017

Vladislav Raclavský, https://www.facebook.com/olkolari/

P.S. Cykloulice = výrazně označená zóna pro cyklisty, kde není povinnost jezdit na kole při pravém okraji a auta musejí svoji rychlost a pohyb přizpůsobit cyklistům (podobně jako v pěší zóně chodcům).

Cyklopruh smíšený - na ulici je málo místa pro samostatný pruh pro auta a pro cyklisty. Šmíšený cyklopruh ukrojí z pruhu pro auta, má čárkovanou hranici. Auta (hlavně osobní) se vejdou do zbylého pruhu a nutí je to jet pomaleji a ohleduplněji. Náklaďáky mohou jet pravým kolem v cyklopruhu (čára je přerušovaná), ale psychologicky je to taky nutí k ohleduplnosti.

Cyklochodník - v kritickém místě může být jízda po chodníku jediným rozumným řešením, ale chodník není dost široký, aby se z něj dala udělat stezka pro cyklisty a chodce. Vyznačí se možnost vjezdu kol, cyklista nejen že nesmí ohrozit, ale ani omezit chodce - chová se podobně jako auto v pěší zóně, je host, ale může rozumným stylem ohleduplně projet.

Jednotlivé návrhy řešení v mapě budu ještě doplňovat vysvětlením nebo upravovat podle diskuse, pokud tato změní můj názor. PROTO PROSÍM DISKUTUJTE A ŠIŘTE.

https://drive.google.com/file/d/0B4B-mXamDcENbnBzNDdwckVESms/view?usp=sharing

Location

Issues nearby
Spinner Please wait…
Back to top