odbočení Plzeňská -> Kováků

Please sign in to vote.

Added by jbohac

Dvojice ulic Plzeňská a Radlická poblíž jejich křížení na Smíchově tvoří neprostupnou bariéru pro cyklisty.

Parkem Mrázovka vede lukrativní cyklistické stoupání, začínající v ulici Kováků a pokracující pěknou cykloobousměrkou v ulici Na Zatlance. Ulicí Kováků se taky dá objet velmi frekventovaná Radlická směrem k Ženským domovům a napojit se na stoupání v Ostrovského. Problém je, že do ulice Kováků se směrem od centra nedá na kole rozumně dostat.

Jediná legální cesta vede silně zatíženými ulicemi Kartouzská->Radlická->Ostrovského->Kováků nebo Nádražní/Stroupežnického->Za Ženskými domovy->Radlická->Ostrovského->Kováků; zkrátka spolu s auty, velkým provozem, přes množství světel.

Jedna možnost, kterou již leta nelegálně praktikuju, je levé odbočení přes koleje v ulici Plzeňská. Jedna z možností by tedy mohl být přechod sdružený s přejezdem pro cyklisty v tomto místě. Přechod pro chodce navíc chybí i na tomto rameni na křižovatce Radlická/Plzeňská, takže chodci by to jistě ocenili. Ale je mi jasné, že proti takové věci bude nesmiřitelný odpor dopravních optimalizátorů propustnosti pro auta - přechod by jistě musel být světelný.

Další možnost by byla trojice opatření:

1) legalizace levého odbočení Plzeňská -> Radlická směrem z centra
2) legalizace odbočení a průjezdu do pěší zóny Radlická->Karla Engliše a
3) úprava schodů v Karla Engliše. Je tam sice rampa na kočárky, ale ta je pro kolo vyloženě nevhodná se zatáčkou. Schody mají tak mírný sklon, že jdou na kole vyskákat nahoru i přes stupně, kdyby tam byl kus šikmé plochy, šlo by to bez problémů

variantou bodu 1 by bylo rozšíření přechodu přes Radlickou o přejezd pro cyklisty, trasa by pak byla: Plzeňská->Stroupežnického->Karla Engliše->Kováků

Bez jedné z variant bodu 1 se do Radlické v tomto směru dá dostat jen projetím Kartouzskou, což je na kole jen pro otrlé, a navíc ve vazbě od Palackého mostu dost zajížďka.

Location

Issues nearby
Spinner Please wait…
Back to top