Parkování na cyklostezce Veslařská

Please sign in to vote.

Added by Petr Doležal

Místo, kde cyklostezka po Veslařské opouští hlavní ulici a stáčí se k řece, je samo o sobě ne zrovna příjemné: zatáčka stezky je vedena v pravém úhlu a kvůli vegetaci do ní není (přes hlavní sezónu) vůbec vidět.

Nicméně jako by to nestačilo, již tak nepříjemné místo se stává přímo nebezpečným v důsledku bezohledného parkování přímo na stezce v prostoru za přechodem, který ukazuje v levé části přiložená fotografie. Řidiči vezoucí své ratolesti do školy, která je na protější straně ulice, se nerozpakují najet na chodník a využívat stezku jako parkoviště na pár minut, než dítě odvedou.

Vzhledem k tomu, že si tak počíná zřejmě většina rodičů, je v inkriminované době, kdy je provoz vyšší (a to i na stezce), toto místo téměř neustále zablokované nějakým vozidlem a o nepříjemné, konfliktní či nebezpečné situace není nouze.

I když chápu řídiče (vždyť chtějí „jen“ na „chviličku“ zastavit a vysadit dítě), v žádném případě je nehodlám omlouvat, protože svým jednáním (a navíc jen s ohledem na vlastní pohodlí) ohrožují ostatní a vytvářejí nebezpečné situace (o porušování předpisů nemluvě).

Nejsem sice zastáncem bariér, ale v tomto případě je zřejmě nejjednodušším řešením, jak přimět řidiče k zajíždění do areálu školy místo zastavování na stezce, vysázet v tomto úseku k obrubníku několik sloupků (nebo méně hezké zábradlí či city block, jakých už je o kus dál na stezce stejně několik) a eventuálně ještě doplnit na silnici značení upozorňující na výjezd ze školy, které by nabádalo řidiče v koloně, aby před výjezdem nezastavovali a nechávali jej průjezdný.

Lepší řešení, které by posloužilo cyklistům stejně jako motoristům, by mohlo stezku svést k řece už někde na úrovni výjezdu ze školy a v méně ostrém úhlu a v uvolněném prostoru stávající stezky vybudovat malé kiss & ride parkoviště. Ovšem to je pravděpodobně nerealizovatelné – problém nejspíš bude pozemek, který by tímto byl zabrán, a výše nákladů na takovou úpravu.

https://mapy.cz/s/K4u7

Location

Issues nearby
Spinner Please wait…
Back to top